Pages

Thursday, May 13, 2010

Buku Tabung Haji hilang!!

UPDATE (27.06.2014) 

I'm not sure whether this is the correct procedure or not, but I'm pretty sure nowadays everything is easier. Thank you.

-Anonymous commented this : 

"Alhamdulillah sekarang proses die dah tak susah cmni. Cuma pergi ke kaunter bank Tabung Haji, Bank Rakyat atau Bank Islam bawa salinan IC dan borang beserta setem hasil rm10(tak perlu dimatikan) dan nyatakan no acc TH. Kalau takda record no acc TH boleh kol TABUNG HAJI CONTACT CENTER (THCC)03 - 6207 1919 untuk dapatkan no acc anda. =)"

_____________________________________________________________________________________________

Take note tau for those yang nak amik tau ataupun bakal hilang buku Tabung Haji.. Huhu.. I lost mine.. Adoi.. When I realized that I lost my 'buku Tabung Haji', straight away I googled the number that I need to contact. So I found this :

Pusat Khidmat Pelanggan Tabung Haji (THCC)

Telefon : 03-62071919
Fax : 03-77284959
SMS : THsebarang pertanyaan dan hantarkan ke 33990
*Setiap jawapan akan dicaj RM0.50

Lucky me, I didn't go through any operator who would ask you to press any numbers. A lady pick up my call and answered my questions. Brief and perfect. I was silent at first since I thought a machine would pick up my call. -.- ... So here what you need to do :

1 - You have to bring a copy of your i/c to any nearest Tabung Haji.
2 - Then take 2 forms from the counter
i - Borang laporan kehilangan buku JP202
ii - Borang Jaminan Ganti Rugi JP019
(sila abaikan nama borang & nombor.. takut salah dengar.. tapi yakin mmg 2 borang)
3 - You have to go to LHDN / Pejabat - untuk matikan setem RM10.
4 - Then, go back to any nearest Tabung Haji to apply and submit the forms. The lady told me the book will be processed in one day and you may get the book on the same day.
5 - RM5 will be deducted from your account.


Nasib badan bagi hilang buku tue.. So I decided to go back home after work and look again thoroughly. This time, cari bersungguh-sungguh.


p/s - If any of you happened to read this entry and had been through this, please share. I know it's simple (simple ke?) but then I am way too ............ to go through this process.



11 comments:

crystalzerosix said...

nice info My..nampaknya sy pon pasnih kena jaga elok2 ah...byk sangat prosedur nak kena buat kalu hilang...

MY said...

en.crystal,

a.a.. sgt renyah menda nie.. adoi..
nasib jumpa buku tue..

crystalzerosix said...

jumpa balik ek My?...sib baik hehe...

MY said...

huhu.. alhamdulillah.. jumpa2.. kalau x, mau duk tangkap gmbr kat lhdn ngan tbg haji lak..

MushroomCute@Mariea said...

Thanks for the info...dlm proses tercari2 buku Tabung Haji ni...kena cari sungguh2 kalau tak kenalah bersedia nak ulang-alik buat prosedur tu...

Cik SihA said...

saya punya hilang..aduh..kena buat pulak buku...

I`mulan said...

thanks ayway... really appreciate..

MY said...

MushroomCute ,

Oh my.. It's been a while.. I hope you jumpa buku tue..


Cik Siha,

Well.. hopefully proses skang lebih mudah?


I'mulan,

You're welcome.. yours hilang ke? Well, at least kita boleh pk positif x mudah lah org nak tipu buat baru ke aper kan..

Arie Fasha said...

alamak hilang buku tabung haji huhu...aiseh bynya steps dia nk kena buat...

Anonymous said...

Alhamdulillah sekarang proses die dah tak susah cmni. Cuma pergi ke kaunter bank Tabung Haji, Bank Rakyat atau Bank Islam bawa salinan IC dan borang beserta setem hasil rm10(tak perlu dimatikan) dan nyatakan no acc TH. Kalau takda record no acc TH boleh kol TABUNG HAJI CONTACT CENTER (THCC)03 - 6207 1919 untuk dapatkan no acc anda. =)

MY said...

Alhamdulillah.. good to hear that.. thanks for letting me know.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails